Samojeed hond

De Samojeed is een elegante, witte poolhond van gemiddelde afmetingen, die in zijn verschijning de indruk van kracht, uithoudingsvermogen, charme, lenigheid, waardigheid en zelfvertrouwen uitstraalt. De uitdrukking, de zogenaamde Samojedenglimlach, wordt gevormd door een combinatie van de oogvorm en oogplaatsing, en de licht omhoog gebogen mondhoeken. De vacht van de Samojeed beschermde hem oorsprokelijk tegen de extreme koude van -30o C, maar ook in de zomers tegen de grote aantallen muskieten. 

De Samojeed zoals we die nu kennen is als geen ander honden ras zo dicht verwant aan de primtieve hond.
Antarctic Bru
Antarctic Bru (1915)
Image
Skip (2008)

De Hond

De Samojeed is een elegante verschijning met zijn overvloedige witte vacht en zijn vriendelijke gezichtsuitdrukking. Het is een sterke, middelgrote hond, met een krachtig, onvermoeibaar gangwerk, met lange passen. Zijn houding is trots, wat nog versterkt wordt door zijn mooie staart die hij meestal in een fraaie krul over zijn rug draagt. Hij heeft een wigvormig hoofd met beweeglijke rechtopstaande oren, donkere, amandelvormige, ietwat schuinstaande ogen, een zwarte (soms lichtbruine) neus en strakke zwarte lippen, die zich regelmatig in een glimlach plooien. 

Samojeden hebben een dubbele vacht, wit of biscuitkleurig. De ondervacht is zacht en wollig, terwijl de bovenvacht bestaat uit langere iets stuggere haren met glinsterende punten, die het in noordelijke streken zo schaarse zonlicht opnemen, zodat ieder beetje warmte zo efficiënt mogelijk gebruikt wordt. De vacht mag niet te lang zijn en moet enigszins uitstaan zodat zoveel mogelijk lucht tussen de haren blijft zitten. Bij een te lange vacht zouden de haren plat gaan liggen en zou dus deze isolerende werking verloren gaan. De vacht van de Samoyed beschermde hem oorsprokelijk tegen de extreme koude van -30o C, maar ook in de zomers tegen de grote aantallen muskieten. 

Samojeden hebben een vriendelijk, zacht, open, vrolijk en levendig karakter mét een Eigen Wil, die om een consequente maar toch zeker ook zachtaardige opvoeding vraagt. Het zijn echte gezelligheidsdieren, die het heerlijk vinden om urenlang aangehaald worden. Honden die zo gek op mensen zijn, en op kinderen trouwens ook, zijn natuurlijk niet geschikt om hun dagen in eenzaamheid door te brengen, terwijl hun mensen de hele dag werken.

De Naam

De naam Samoyed is gekozen door E. Killburn-Scott, de Engelse poinier van dit honden ras. Hij eerde hiermee de Samoyede stam uit Siberie vanwaar de basis voor dit ras afkomstig is. Oorspronkelijk werd in Engeland en Amerika de naam gespeld als Samoyede. De spelling werd later vereenvoudigd door de “e” aan het einde weg te laten. 

Het woord Samoyed betekent letterlijk “living of themselves” (levend van zichzelf), wat soms werd geinterpreteerd als canibalisme, maar wat slaat op het in eigen behoefte te kunnen voorzien, door o.a. gebruik te maken van het land waarover het nomaden volk trok. De inheemse bevolking noemden hun honden “Bjelkiers” wat zoveel betekent als “white dogs that breed white” (witte honden die zich wit voortplanten).
Image
Kilburn Scott met Prince Zouroff

De Geschiedenis

De ontdekking van de Samoyed 

De introductie van de Samoyed in de westerse wereld is gekomen door de poolexperdities die rond 1890 begonnen. Dr. Fridtjof Nansen, een Noorse ondekkingsreiziger, was van mening dat de pool gebieden het beste overwonnen konden worden met het gebruik van sledes die door honden getrokken werden. Voor zijn expeditie gebruikte hij pool honden, waaronder de Bjelkier. 
Hij adviseerde de honden van zijn honden makelaar Alexander I. Trontheim uit Tobolsk, Siberie, aan vele ontdekkingsreizigers. Doordat deze honden steeds uit hetzelfde gebied kwamen en deze inheemse honden niet zijn gekruist met buitenstaanders voor duizenden jaren, is de Belkjier een sterk ontwikkeld ras. 
De honden van deze experdities werden o.a. door de effort van Mr. And Mrs. Ernest Kilburn-Scott naar Engeland gehaald en zijn de basis voor het ras zoals we deze nu kennen in de westerse wereld; De Samoyed.
Image
Expeditie van Dr. Fridtjof Nansen
Original Imports Kilburn 

Scott: 
 • Sabarka 
 • Withey Pechora 
 • Musti 
The expedition dogs: 
 • Jenny 
 • Gladys 
 • Flo 
 • Kvik 
 • Nimrod 
 • Yugor 
 • Jacko 
 • Antartctic Buck 
 • Trip 
 • Ayesha (imported) 
1920 imports:
 • Kaza of Farningham
 • Pelle of Halfway
 • Yugor of Halfway
 • Viga
 • Karloff 

Oorsprong

De Bjelkiers kwamen uit Siberië ten oosten van het Oeral gebergte, rond de poolcirkel. Ze behoorden tot een nomaden stam (Samoyede).
Image
Samoyede met hun honden
De Samoyede gebruikten hun honden voor ... En dit is deels vervaagd in de oudheid, aangezien de geschiedenis zich hier verschillend over uit laat. Werden ze gebruikt voor het herden van rendieren, voor de jacht en/of voor het trekken van sledes? Het is niet goed uit de boeken te halen. Het ene boek vertelt dat de Samoyeds gebruikt werden voor het herden van rendieren en een ander dat ze werden gebruikt voor de jacht. Ook is het mogelijk dat ze door de verschillende stammen en zelf binnen de stammen, op verschillende manieren werden gebruikt. Ook dit wordt door een ontdekkingsreiziger gemeld. Hij meld dat rendieren en honden niet samen gaan. Daar waar rendieren gebruikt worden zijn geen honden en daar waar honden zijn, zijn geen rendieren. 

Een ding is zeker ze leefden zeer nauw samen met hun baas. Ze worden altijd beschreven als een vriendelijke en aardige hond. 

Boeken: 
 • The complete Samoyed by Robert H. and Dolly Ward. 
 • The Samoyed published by thw Samoyed association edited by G.W. Grounds 
Links:
 • De Nederlandse Samojedenclub
Image
Image
Image